Je wilt trendy groen in huis zonder daar al te veel werk aan te hebben. Een ideale kandidaat? Succulenten! Vetplanten zijn decoratief, opvallend en buitengewoon makkelijk in de verzorging. Bovendien is er boordevol keuze in vorm, stijl en grootte.
Kleuren en vormen
Het assortiment vette planten bestaat vooral uit decoratieve bladplanten, al zitten er ook bloeiende exemplaren tussen, zoals Kalanchoë. De planten vallen vooral op door hun unieke vormen: Haworthia en Aloë hebben een hoog oergehalte, Echeveria is een feestje in sierlijke rozetten, Rhipsalis lijkt op koraal, Sansevieria is trots en onverwoestbaar, Crassula is een gestileerd miniboompje. De vraag is niet “Is er een vetplant die bij mij past?”, maar “Kun je kiezen tussen al deze grillige sfeerbepalers?”.
Symboliek
Vetplanten hebben het vermogen om vocht op te slaan in hun wortels, stengels en dikke bladeren. Hiermee kunnen ze drogere periodes, zoals bijvoorbeeld een vakantie, moeiteloos doorstaan. Denk maar eens aan de populaire cactus, die laat zijn koppie echt niet hangen als jij drie weken op Bali vreemdgaat met palmbomen. Een symboliek voor de gehele vetplantengroep bestaat er niet, maar loyaal kun je ze stuk voor stuk noemen.
Herkomst
De meeste vette planten komen uit de tropen en subtropen en zijn ooit ontstaan in droge gebieden, zoals steppen, bergachtige streken en halfwoestijnen in Afrika en Zuid- en Midden-Amerika. Het zijn taaie rakkers die in de natuur ook in een warm, schraal zeeklimaat kunnen overleven.
Verzorging Succulenten
Vette planten staan graag warm en licht.
Het beste is een vette plant in één keer een flinke hoeveelheid water te geven en hem dan een paar weken te laten indrogen.
Rustig aan met plantenvoeding, eens in de maand een klein beetje volstaat.
In de zomermaanden kunnen vette planten ook worden ingezet op de tuintafel.
bron:mooiwatplantendoen.