Selecteer een pagina

Dagelijks verse bloemen van de klok en van kwekers

Online webshop en cash&carry

Korte lijnen, dus heldere communicatie

Gevarieerd en verrassend assortiment

Rhododendron – Azalea

 

Deze geheimzinnige geisha brengt het verre oosten bij je binnen, in de vorm van een spannend struikje dat rijkelijk bloeit en toch het toppunt van Zen blijft.

Kleuren en vormen

De vrolijke, flamboyante bloemen van Azalea zijn een prima remedie tegen de donkere dagen voor kerst. Ze bloeien gul en sierlijk, op planten die de bekende struikvorm hebben, maar ook als mini, piramide of op stam verkrijgbaar zijn. De romantische bloemen zijn wit, roze, rood of paarsrood, maar er zijn ook Azalea’s met tweekleurige bloemen. En de bloemvorm kan ook weer verschillen, van groot en klein tot dubbel en enkel. Azalea kan zo’n overvloed aan bloemen geven, dat je de groene blaadjes bijna niet meer kan zien.

Symboliek

De naam is afgeleid van het Griekse ‘azaleos’ wat droog betekent en vermoedelijk slaat op de houtachtige takken van de plant. In China staat Azalea bekend als het ‘Ik denk aan thuis-struikje’. Azalea is daarnaast de nationale bloem van Nepal en wordt daar genoemd in oude medische teksten. In Japan staat een Azalea aan iemand schenken symbool voor geluk geven.

Herkomst

De oerversies van Azalea bestaan al 70 miljoen jaar. De plant is inheems in Japan en China, en komt uit de Rhododendron familie; er zijn meer dan 150 variëteiten. Hoe kouder de streek, hoe kleiner de bloem, maar Azalea is een taaie plant die zelfs in de Himalaya voorkomt én bloeit. Weliswaar laag en met minibloemetjes, maar wel met velen, zodat er toch compleet roze velden zijn. De woonplant die in het westen bekend is, is oorspronkelijk gecultiveerd door Boeddhistische monniken. Voor zover bekend dook Azalea in Nederland voor het eerst in 1680 op, de plant werd meegebracht door VOC schepen.

Verzorging Rhododendron

Azalea staat graag op kamertemperatuur in indirect licht, om goed te kunnen bloeien.

Eens in de vier dagen de kluit onderdompelen. Liefst in gekookt, afgekoeld water (de plant kan niet goed tegen kalk) tot er geen luchtbellen meer te zien zijn. Vervolgens goed laten uitlekken.

Tijdens de bloei – een moderne Azalea biedt zeker zes weken bloemen – is geen extra plantenvoeding nodig.

Uitgebloeide bloemetjes verwijderen, plant op een koele plek laten rusten tot de volgende bloei.

bron:mooiwatplantendoen.

Bank

IBAN: NL13 RABO 0109 5910 03
BIC: RABONL2U

Overige informatie

KvK: 66247160
BTW nummer:
NL856461258B01

Social media

Blijf op de hoogte door ons te volgen via de volgende kanalen: