De Primula, officiële naam Primula obconica, is een echte voorjaarsbloeier. Met haar bonte bloemen en stevige blaadjes geeft deze woonplant bergen kleur en optimisme aan het einde van de winter. Regelmatig kleine beetjes water, een licht plekje en ze bloeit zo het voorjaar tegemoet. Wil je een Primula voor buiten? Die soort noemen we Primula aucalis.
Kleuren en vormen
Met de Primula maakt je hart een voorjaarssprongetje. Kijk maar naar haar heldergroene, stevige blaadjes en vrolijke bloemetjes in het roze, rood, wit, paars, lila, geel of blauw. De Primula wordt trouwens ook wel eens sleutelbloem genoemd. Ken je de legende achter deze naam? Hemelpoortbewaker Sint-Petrus had een begerenswaardige sleutelbos met gouden sleutels. Op een dag gleed deze uit zijn handen en viel de bos op de aarde. Op de plaats waar hij was neergekomen, groeide een opvallende plant met een tros goudgele bloemen. En zo werd de sleutelbloem geboren.
Symboliek
Primula is afgeleid van primus (eerste) omdat het een van de eerste bloeiers van het jaar is. Daar is ook de betekenis van de plant op gebaseerd, deze winterbloeier staat voor een nieuw begin, groei en hoop.
Herkomst
Wilde primula’s komen vaak voor in de bergen van het noordelijk halfrond, er groeien zo’n vijftien soorten in de Europese Alpen. In het laagland zijn Primula’s vaak geel omdat ze worden bestuift door bijen, terwijl in hogere sferen juist vlinders de plant bestuiven. Die zorgen daarmee voor witte, roze, blauwe of violette bloemen. Ingenieus, toch?
Verzorging Primula
Zet je Primula in het licht, maar niet in direct zonlicht.
Ze bloeit helemaal op bij temperaturen van 12 tot 15 °C.
De Primula houdt van een vochtige grond, maar niet van wateroverlast. Zorg dat de aarde niet uitdroogt, met regelmatig kleine slokjes blijft haar vochtgehalte lop peil.
Knip dode bloemetjes weg om zo te blijven genieten van eindeloos veel bloemetjes.
Vroeger zorgden Primula’s nog wel eens voor jeuk als je ze aanraakte, gelukkig is dat niet meer het geval.
bron:mooiwatplantendoen.