Selecteer een pagina

Dagelijks verse bloemen van de klok en van kwekers

Online webshop en cash&carry

Korte lijnen, dus heldere communicatie

Gevarieerd en verrassend assortiment

Gardenia – Kaapse Jasmijn

 

Niet alleen wonderschoon om te zien, maar ook nog eens groene aromatherapie om vrolijk van te worden: Gardenia is een fashionable klassieker.

Kleuren en vormen

Gardenia heeft glanzende diepgroene bladeren met mooie nerven en prachtige roomwitte wulpse bloemen. Die hebben een wilde roosvorm en geuren heerlijk, het aroma heeft een opwekkende werking. Bij een goede verzorging kan Gardenia je wel honderd bloemen schenken als bedankje. De plant heeft een aristocratische uitstraling en doet denken aan elegante feestjes en vintage chic. In huis is het echt een bloeiend sieraad, de bloemen zijn zo apart dat ze blijven boeien.

Symboliek

Op sommige Polynesische eilanden is Gardenia een manier om je relatiestatus aan te geven. Als de bloem achter het rechteroor wordt gedragen, is de persoon vrij, achter het linkeroor wil zeggen dat hij of zij bezet is. In het westen werden de bloemen vroeger vaak gebruikt als ‘knoopsgatbloem’. Met dank aan Edith Wharton die in ‘The Age of Innocence’ suggereerde dat upper-class New Yorkers de bloem zo droegen. In de bloemensymboliek staat Gardenia voor romantiek en geheimen liefde. Het is een bloem die tot de verbeelding spreekt. Een van de beroemdste schilderijen van Paul Gauguin is ‘Vrouw met een Gardenia’. Het was bovendien de lievelingsbloem van jazz zangeres Billie Holiday, die vrijwel altijd een of meerdere bloemen in haar haar droeg. En ook psychiater Sigmund Freud had er een zwak voor. De tijdloze schoonheid is wereldwijd populair en maakt  Gardenia de nationale bloem van Pakistan.

Herkomst

Gardenia groeit in het wild vooral in Vietnam, Zuid-China, Taiwan, Japan en India. Daar zijn het groenblijvende struiken en bomen die tot 15 meter hoog kunnen worden. Er zijn 142 inheemse variëteiten. Voor zover bekend is de plant al in de 10de eeuw vastgelegd, door Chinese schilder Xu Xi. Gardenia is genoemd naar de Amerikaanse arts en botanist Alexander Garden die de plant in de 18e eeuw ontdekte. Gardenia groeide toen snel uit tot een serieus statussymbool en is dat altijd gebleven.

Verzoring Gardenia

Gardenia heeft het liefst een lichte standplaats, maar staat liever niet in de volle zon.

De plant heeft veel water nodig. Hou de kluit vochtig, maar voorkom een voetbad.

De groene bladeren worden graag beneveld met de plantenspuit.

Uitgebloeide bloemen kunnen worden weggehaald, de plant bloeit dan gewoon vrolijk door.

bron:mooiwatplantendoen.

Bank

IBAN: NL13 RABO 0109 5910 03
BIC: RABONL2U

Overige informatie

KvK: 66247160
BTW nummer:
NL856461258B01

Social media

Blijf op de hoogte door ons te volgen via de volgende kanalen: