Prachtige bladeren in hippe kleuren aan een stevig stammetje: Dracaena is een echte statementplant met een exotische uitstraling.
Kleuren en vormen
Dracaena is een hoge, volle kamerplant- of boom met een of meerdere stammen. Hieruit groeien schitterende bladeren in groen, geel en goud, met soms wat roze of rood. Er is keuze uit veel verschillende soorten blad: klein, fijn en puntig of juist groot en zacht. Wat alle soorten gemeen hebben, is dat het schitterende planten zijn die in elke woonstijl passen. En dat ze makkelijk in het onderhoud zijn. De plant slaat vocht op in de stam en is dus bestand tegen een keertje vergeten om water te geven. Door de wat palmachtige vorm heeft deze woonplant een stoere, tropische uitstraling die elk interieur iets exotisch geeft en fraai combineert met kamerbomen die kleiner blad dragen. Daarnaast helpt de plant het binnenklimaat schoon te houden. Volgens de NASA Clean Air studie is Dracaena een krachtige luchtzuiveraar. Dracaena is verkrijgbaar als woonplant, maar ook in het formaat kamerboom.
Symboliek
Dracaena is afgeleid van het Griekse ‘drákaina’ wat vrouwtjesdraak betekent. Het verwijst naar de hars van de dracovariëteit. Die is helderrood, waar namen als drakenplant of drakenbloedboom vanaf zijn geleid. De hars wordt gebruikt in de verfindustrie. De plant is het natuurlijke, groene symbool van Tenerife. In Icod de los Vinos staat de grootste én oudste drakenboom ter wereld, El Drago Milenario genaamd (de duizendjarige draak). Dat is een tikje overdreven, de plant is eerder tussen de 250 en 350 jaar oud.
Herkomst
In het wild groeit Dracaena vooral in Afrika en op nabijgelegen eilanden als Madeira, de Canarische Eilanden en de Kaapverdische Eilanden. Al komen er ook een paar soorten voor in Zuid-Azië en eentje in Centraal Amerika. Er zijn soorten die echt op een boom-met-stam lijken, maar ook robuuste struikvormen. Ze kunnen heel oud worden en sommige soorten krijgen in het wild een heel aparte vorm, die rechtstreeks uit de oertijd lijkt te komen. De plant is in het westen bekend sinds 1752 en sinds 1880 populair als woonplant.
Verzorging Dracaena
Dracaena heeft liever geen volle zon, maar wel een lichte standplaats om de bladtekening mooi te houden.
Pas water geven als de kluit indroogt, Dracaena kan niet tegen een voetbad. Af en toe sproeien.
In de lente en zomer om de zes weken kamerplantenvoeding geven, in herfst en winter niet voeden.
Dracaena kan niet tegen kou, laat de temperatuur niet onder de 10-13°C komen.
Goed om te weten: Dracaena is giftig voor kleine kinderen en huisdieren.