Zilverachtige tekening op hartvormige blaadjes en verkrijgbaar in alle kleuren van bijna transparant wit tot knalpaars. En de bloemen? Geen touw aan vast te knopen!
Vormen en kleuren
Wat meteen opvalt, zijn de kleuren van Cyclaam (officieel: Cyclamen). Die kunnen bescheiden en ingetogen zijn, maar ook felrood, shocking pink en diep paars. Dat maakt het vrolijke, opvallende woonplanten die verkrijgbaar zijn van maatje XL tot XS, zodat er op elke plek, hoe klein ook, een cyclaam kan staan. De bloemen van deze plant kunnen glad zijn, maar ook vrolijke franjes hebben, en groeien met het hartje naar beneden en de blaadjes naar boven. Daaronder wemelt het van de groene blaadjes in een volle rozet. Ze zijn hartvormig en soms mooi zilvergrijs getekend. Sommige soorten Cyclaam hebben een heerlijke lichte geur.
Herkomst
Cyclaam hoort bij de sleutelbloemfamilie en groeit rond het Middellandse Zee gebied. De soort die het tot kamerplant heeft geschopt – Cyclamen persicum – komt oorspronkelijk uit Perzië, het huidige Iran. Filosoof Plato omschreef de plant al in de 4de eeuw voor Christus.
De naam is afgeleid van het Griekse woord ‘kuklos’, dat cirkel betekent. Zowel de afgeplatte knol als de groeiwijze van de plant is cirkelvormig. Zo’n knol kan tientallen jaren oud worden, er zijn zelfs exemplaren bekend die de honderd haalden en nog altijd bloeiden.
Symboliek
Cyclaam staat symbool voor het meevoelende, toegewijde hart en werd om die reden bij oude kloosters, ribats (de islamitische versie hiervan, een soort versterkt fort) en kerkhoven in de landen rond de Middellandse Zee aangeplant. In Japan is Cyclaam de heilige bloem van de liefde.
Verzorging Cyclaam
Cyclaam staat graag koel en licht en houdt niet van volle zon of verwarmingsbronnen in de buurt.
Het is een stevige drinker, hou de kluit lichtvochtig. Cyclaam drinkt het liefst zelf een portie water op kamertemperatuur op uit een schotel die daarna kan worden weggenomen.
Als de plant weer water nodig heeft, geeft hij dit zelf aan door een beetje te gaan hangen.
Pluk uitgebloeide bloemen regelmatig uit de plant om nieuwe knoppen te stimuleren om open te gaan.
Eens per drie weken plantenvoeding geven helpt Cyclaam om rijk te blijven bloeien.
bron:mooiwatplantendoen.