Vergis je niet in die frêle en elegante uitstraling, Campanula is een sterke, gemakkelijke woonplant die eindeloos nieuwe bloemen aanmaakt.
Kleuren en vormen
Campanula is een bekende tuinbloeier die het ook binnen prima doet en rijk bloeit met karakteristieke bloemen die een hoge sierwaarde hebben. Afhankelijk van de soort biedt de plant witte, roze, lila of paarse klokjes met vijf kroonbladeren. De bloemen kunnen aan hangende ranken zitten, maar ook bovenop de plant bloeien. Het groen bestaat uit frisgroene sprieten of is juist zacht en kruidachtig. De bekendste woonplant van het gezelschap is vermoedelijk de Ster van Bethlehem, een echte kamerklassieker.
Herkomst
Campanula hoort bij de klokjesfamilie (Campanulaceae). De plant groeit in de gematigde klimaatstreken op het noordelijk halfrond. Vooral rond de Middellandse zee en Kaukasus gebied komen in berggebieden veel soorten voor, waarvan er zo’n 300 bekend zijn. Als woonplant is Campanula bestand tegen een binnenklimaat, in de lente en zomer kan hij ook naar buiten.
Symboliek
In Noord-Italië vormt Campanula vaak een natuurlijk hangend tapijt over rotsformaties. Het doet zo een beetje denken aan het haar van sprookjesfiguur Rapunzel, dat zo aanlokkelijk uit haar torenraam hing in het verhaal van de gebroeders Grimm. Het wilde rapunzelklokje is een campanulasoort. De plant staat voor aantrekkingskracht en volwassen worden.
Verzorging Campanula
Campanula kan zowel een lichte als een halfschaduw standplaats hebben.
Kluit lichtvochtig houden, voetbad vermijden.
Eens in de twee weken wat plantenvoeding bevordert de bloei.
In de warme maanden kan Campanula naar buiten.
Uitgebloeide bloemetjes even weghalen.
bron:mooiwatplantendoen.